Kalamaria TM

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κομνηνών 58  *  Τηλ: 2313 314 197 *  Fax: 2313 314 166

                                                   Καλαμαριά  13/10/2016

                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης μαθητών ? γονέων λειτουργεί στην Καλαμαριά

Η Αντιδημαρχία Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, παίρνοντας υπόψη, τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι και θέλοντας να στηρίξει και να παράσχει βοήθεια, συνεχίζει και φέτος την λειτουργία του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Μαθητών και Γονέων.

Ο  θεσμός αυτός που λειτουργεί  στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου,  δίνει   ένα «χέρι» συμβουλευτικής υποστήριξης σε παιδιά και γονείς και 

ανταποκρίνεται  στις τυχόν υπάρχουσες ανάγκες στήριξης των παιδιών και των γονέων στο σχολείο, στην οικογένεια, στις κοινωνικές σχέσεις, στον ελεύθερο χρόνο αλλά και στους προβληματισμούς που αφορούν στις εξελικτικές επιλογές ή στους περιορισμούς των παιδιών και των γονέων.

Στόχος της λειτουργίας του συγκεκριμένου γραφείου είναι να συμβάλλει  στην ποιοτική στήριξη της ζωής των δημοτών.

Το γραφείο στεγάζεται στον  ισόγειο του Κτιρίου  Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, (Καραμαούνα 1 -Πλατεία Σκρα) με υπεύθυνες ψυχολόγους την  Έλλη Παπαχριστούδη (κοινωνική ανθρωπολόγο ? οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια), την Άννα Κρίτση (ψυχολόγο ? ειδικότητα στις μαθησιακές δυσκολίες ? δυσλεξία) και την Ελίνα Κάζη (κλινική ψυχοθεραπεύτρια).

Οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι  με τις ψυχολόγους,  στο γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Μαθητών και Γονέων (τηλ. 2313 314 187). Οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των ψυχολόγων και των ενδιαφερομένων προφυλάσσεται από το απόρρητο.

Ekloges

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, θα διενεργηθούν εκλογές στο Διδασκαλικό κλάδο για την ανάδειξη αιρετών αντιπροσώπων στα Περιφερειακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ.

            Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

 

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

  Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης & Δημόσιας Υγείας, μέσω του συσσιτίου «Γεύμα και Φροντίδα», προτίθεται να παρέχει πρωινά μικρογεύματα σε παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας.

  Όποιος γονέας ή κηδεμόνας μαθητή-τριας του σχολείου μας δύναται και επιθυμεί να συμμετέχει, να επικοινωνήσει με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καλαμαριάς στο τηλ. 2313 314502 ? Κα Γραμματικοπούλου (grammatikopoulou@kalamaria.gr).

 

Από τη Δ/νση των 4ου και 15ου 

Δημοτικών Σχολείων Καλαμαριάς

 

 

4ο ΔΗΜ.ΣΧ.ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ   

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 θα γίνει η καθιερωμένη-αρχική ενημέρωση των γονέων-κηδεμόνων από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.

Οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών/τριών των Α΄και Β΄ τάξεων θα προσέλθουν για ενημέρωση στις 17.30, ενώ οι  γονείς-κηδεμόνες των μαθητών/τριών των Γ΄-Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ τάξεων θα προσέλθουν στις 18.00 .

                                                                                  

               Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

 

Αγιασμός για τη νέα Σχολική χρονιά 2016-17

sxoleio agiasmos

Από τη Διεύθυνση των 4ου και 15ου Δημοτικών Σχολείων Καλαμαριάς ανακοινώνεται ότι ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του σχολείου μας, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 9.00 π.μ.

 

 

 

Ευχαριστίες για χορηγία

Η Φινλανδική κοινότητα Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια στεγάζει το σχολείο μητρικής γλώσσας στους χώρους του σχολείου μας κάθε Σάββατο. Φέτος, κατά την εκδήλωση λήξης της σχολικής χρονιάς μας επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο πρόξενος της Φινλανδίας στη Θεσσαλονίκη μας δώρισε ένα σύγχρονο εκτυπωτικό μηχάνημα. Ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική χορηγία. 

IMG 20160611 105954 TROP

Βραβείο παρουσίασης πρωτότυπου θεατρικού έργου γραμμένο από μαθητή.  

Τα παιδιά μας συμμετείχαν στους 16ους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες «ακτίς ονείρου», μια γιορτή θεσμό που κράτησε έξι ολόκληρες ημέρες, από τις 24 ως τις 29 Μαΐου και που διοργάνωσαν για 16η συνεχή χρονιά τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με την άδεια και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  στην οποία συμμετείχαν 28 παιδικές θεατρικές ομάδες με 32 παραστάσεις. Οι μαθητές μας, μας παρουσίασαν την δική τους οπτική, τον κόπο και το όραμά τους, τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, τον αυθορμητισμό και την απλότητα, την αλήθεια της παιδικής ψυχής και μας γέμισαν αισιοδοξία και χαμόγελα.

Η ομάδα του σχολείου μας έλαβε το βραβείο για την παρουσίαση πρωτότυπου θεατρικού έργου γραμμένο από μαθήτρια του σχολείου μας.

IMG 20160527 193738 trop

IMG 20160529 190945 trop

IMG 20160529 231748 trop

 

Πρόγραμμα της γιορτής αποφοίτησης της ΣΤ' τάξης την Πέμπτη 09/06 στις 7:30 μ.μ.

apofoithshST1

apofoithshSt 2

Εμφάνιση της παιδικής  χορωδία μας του 4ου& 15ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς στο Αρσάκειο

Η παιδική χορωδία μας του 4ου& 15ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς αριθμεί 45 μέλη ? μαθητές των σχολείων μας. Εκτός από τις εορταστικές εκδηλώσεις των Σχολείων έχει δώσει και συναυλίες (εκτός σχολείου) στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Έχει συμπράξει και με ορχηστικό σύνολο εγχόρδων στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης των σχολείων. Συμμετείχε στο μιούζικαλ  «Το Όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά σε μουσική  σύνθεση Καμπάνη Σαμαρά στα πλαίσια της αποφοίτησης του σχολικού έτους 2014-15 στο Θέατρο «Σοφούλη».

Την ίδια περίοδο τον Μάρτιο του σχολικού έτους 2014 ? 15 απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία «Μουσική σύνθεση & εκτέλεση» στοΠανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ? διαγωνισμός με θέμα: «Κύπρος: 1974 ? 2014, 40 χρόνια Δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ?»που συνδιοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Σπίτι της Κύπρου ? Μορφωτικό γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα (σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας που αφορούσε δημιουργίες μαθητών με αφορμή το Κυπριακό πρόβλημα. Το πρόγραμμα  τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Καρόλου Παπούλια. Στις 16 Απριλίου του 2016 διακρίθηκε στο 8οΔιεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια από τα μέλη της διεθνής επιτροπής, ενώ από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής υπήρξε πρόταση συμμετοχής του συνόλου σε φεστιβάλ νεανικών χορωδιών στην Ιταλία. Έλαβε μέρος επίσης στη 2ηδιασχολική συνάντηση χορωδιών που διοργάνωσε το Αρσάκειο Γυμνάσιο & Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης στις 21 Απριλίου του 2016.

Η Παιδική Χορωδία του 4ου & 15ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς ιδρύθηκε από τον Οκτώβριο του 2014 από τον καθηγητή μουσικής των σχολείων Καμπάνη Σαμαρά ? Κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Διεύθυνση Συμφωνικής Ορχήστρας & Όπερας, μεταπτυχιακό στη Σύνθεση, Τακτικό Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Διδάκτωρ της Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διπλωματούχος Πιανίστας, Πτυχιούχος Φυσικής του ΑΠΘ.

IMG 20160421 192434 mod

Συμμετοχή της χορωδίας 4ου-15ου ΔΣ Καλαμαριάς στην 8η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

Τα παιδιά της χορωδίας μας συμμετείχαν στην 8η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών που διοργανώθηκε στα πλαίσια του 34ουΔιεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας 2016, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, η 8ηΔιεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών πραγματοποιήθηκε από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016 στην πόλη της Καρδίτσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η 8ηΔιεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών ήταν αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες AngeloCatelani (1811-1866), CarloGesualdodaVenosa (1566-1613), GiovanniPaisiello (1740-1816), JeanFransoisRameau (1716-1777) και  JohanJacobFroberger (1616-1667).

Τα παιδιά μας ταξίδεψαν μαζί με τους γονείς τους και εκπαιδευτικούς του σχολείου μέχρι την Καρδίτσα και εμφανίστηκαν στις 16 Απριλίου 2016, που ήταν η τελευταία βραδιά της διοργάνωσης και έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του MouzakiPalaceHotel, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Η χορωδία μας, η οποία αποτελείται από παιδιά και των δύο σχολείων (4ουκαι 15ου), και όλων των τάξεων (από Β΄ έως και ΣΤ΄), κατάφερε να διακριθεί αποσπώντας κολακευτικά σχόλια από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Ευθυμιάδη δέχτηκε πρόταση να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα και το σχολείο μας στονΠανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών του Castellammare di Stabia (Νάπολι) Ιταλίας.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν τα παιδιά μας που συμμετείχαν στην8ηΔιεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, για την άψογη εμφάνισή τους, τη συνεργασία, την ωριμότητα και την ευθύνη που επέδειξαν τη βραδιά της παράστασης αλλά και όλο αυτό το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας, από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα.

Θερμά συγχαρητήρια και στον εξαίρετο μουσικό του σχολείου μας, τον κ. Καμπάνη Σαμαρά, για το ζήλο και την ευσυνειδησία με την οποία εργάστηκε και έκανε τη διαφορά στο σχολικό μας συγκρότημα.

karditsa1

karditsa2

 

"Το πράσινο στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα έχει ταυτότητα"  (4η υπαίθρια εξόρμηση)

 

Tην Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 οι μαθητές των Δ1 και Ε τάξεων (των 15ου & 4ου ΔΣ Καλαμαριάς αντίστοιχα), πραγματοποίησαν την 3η υπαίθρια εξόρμησή τους στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στα πλαίσια του προγράμματος "Το πράσινο στο πρώην Στρατόπεδο Κόρδα έχει ταυτότητα: Εξερευνήστε το".

  Σκοπός της εξόρμησης ήταν για μια ακόμη φορά η εξερεύνηση της Βιοποικιλότητας. Αυτή την φορά γνωρίσαμε το νοτιοδυτικό τμήμα του πρώην στρατοπέδου(περιοχή Ι.Ν.Αγίου Αλέξανδρου Καλαμαριάς).Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για μαθητές και εκπαιδευτικούς  η περιβαλλοντική εικόνα του συγκεκριμένου τοπίου(ευκολότερη πρό-σβαση, καθαριότητα χώρου)σε αντίθεση με την μέχρι πρότινος γενικότερη περιβαλλοντική "αίσθηση" του πρώην στρατοπέδου. Διακρίναμε επίσης την διαφορετική χλωρίδα της περιοχής(κυρίως κωνοφόρα) και την έντονη ανθο-φορία κάποιων φυτών.

 Τέλος οι μαθητές συνέλεξαν φυτικό υλικό(φύλλα, άνθη και καρπούς) το οποίο στη συνέχεια ταξινόμησαν μέσα στην τάξη.

 Οι φωτογραφίες που "τράβηξαν" μαρτυρούν με τον καλύτερο τρόπο την τελική τους εντύπωση. 

ΕΙΚΟΝΑ ΣΕΛΙΔΑ1

ΕΙΚΟΝΑ ΣΕΛΙΔΑ2

 

Συμμετοχή του σχολείου μας στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

synedrio

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το σχολείο μας σε συνεργασία με το 15ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, συμμετέχει στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Απριλίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (σχετική άδεια ΥΠΠΕΘ 174629/Δ2/02-11-2015).

Ο τίτλος της Εργασίας που θα υποβληθεί από τους μαθητές τους Σχολείου μας είναι "Περνώντας τα σύνορα της γνώσης με το Alice3".

Η ομάδα των μαθητών του σχολείου μας που συμμετέχει στην δημιουργία της παραπάνω εργασίας και θα παρουσιαστεί στο συνέδριο , αποτελείται από μαθητές της ΣΤ' τάξης.

Περίληψη Εργασίας

Η εργασία μας υλοποιήθηκε με το Alice 3 (http://www.alice.org/ ), ένα πρόγραμμα που μας βοήθησε να προχωρήσουμε στον κόσμο του προγραμματισμού και μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε τις δικές μας μικρές ιστορίες- εφαρμογές με δημιουργικό αλλά και ευχάριστο τρόπο. Από απλοί χρήστες και θεατές μιας εφαρμογής γίναμε οι δημιουργοί της. Δημιουργήσαμε στα πλαίσια της εργασίας με χρήση του προγράμματος τις δικές μας μικρές διδακτικές ιστορίες - εφαρμογές που αλληλεπιδρούν με το χρήστη και έχουν στόχο τη γνώση, τον προβληματισμό αλλά και τη ψυχαγωγία. Για την παρουσίαση της εργασίας μας θα χρησιμοποιηθεί και το πρόγραμμα Prezi (http://prezi.com/).   

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο 8ο Μαθητικό Συνεδριο Πληροφορικής - Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Η Εφημερίδα των μαθητών του ΣΤ2

Για να διαβάσετε την εφημερίδα του ΣΤ2 κάντε κλικ εδώ

Επιμέλεια εφημερίδας: Κασιμόγλου Τριανταφυλλιά

μαθητική φωνή 

 

Ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα "Πρώτες βοήθειες"

Τη Δευτέρα 7/3 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του σχολείου με θέμα "Πρώτες βοήθειες". Εισηγητής ήταν ο κ. Μάκης Γιώτης, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς, εκπ/τής εκπ/τών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και μέλος του μητρώου εκπ/τών ενηλίκων του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης κ. Αυτοδιοίκησης. Η επιμόρφωση διήρκησε 2 ώρες και την παρακολούθησαν 17 εκπαιδευτικοί του 4ου και 15ου Δημοτικών Σχολείων Καλαμαριάς.

P10303212

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες